Όταν το παιδί δε θέλει καμία αθλητική δραστηριότητα



Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που οι γονείς προγραμματίζουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον να ασχοληθεί με κάποιο από τα αθλήματα που του προτείνετε;

Πολύ συχνά η άρνηση του παιδιού να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα κρύβει πίσω της άλλους σοβαρότερους λόγους:
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης και φόβος αποτυχίας: Το παιδί δε νιώθει καλά με τον εαυτό του και αισθάνεται ότι δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να τα καταφέρει στο συγκεκριμένο άθλημα. Φοβάται ότι θα αποτύχει, ότι τα άλλα παιδιά θα το κοροϊδεύουν ή ότι ο προπονητής θα το μαλώνει.
  • Εκ φύσεως ντροπαλό παιδί: Τα ντροπαλά παιδιά διστάζουν γενικά να ασχοληθούν με καινούριες δραστηριότητες και να γνωριστούν με τα υπόλοιπα παιδιά μιας ομάδας. Η αίσθηση ότι θα είναι μόνο του, χωρίς κανένα γνωστό ή φίλο, του προκαλεί άγχος.
  • Δεν του αρέσει το άθλημα: Μην προσπαθήσετε να επιβάλλετε κάποιο άθλημα στο παιδί σας μόνο και μόνο γιατί αρέσει σε εσάς ή γιατί το θεωρείτε κατάλληλο για εκείνο. Η άρνηση, σε αυτή την περίπτωση, είναι δεδομένη.
  • Ο έντονος ανταγωνισμός: Σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα πρέπει να είναι διασκεδαστική για το παιδί, να έχει περισσότερο τη μορφή του παιχνιδιού και να μη συνοδεύεται από υψηλές απαιτήσεις και ανταγωνιστικούς στόχους.

Αν λοιπόν το παιδί σας απορρίπτει κάθε πρόταση που του κάνετε, μην το πιέσετε, αλλά συζητήστε ήρεμα μαζί του και ανακαλύψτε την αιτία της άρνησής του. Στη συνέχεια, βοηθήστε το να ξεπεράσει τους φόβους του και να επιλέξει μια αθλητική δραστηριότητα που θα του αρέσει πραγματικά, θα το διασκεδάζει και θα χαίρεται να ασχολείται με αυτήν.